Smøretips

Her vil vi presentere dagsaktuelle smøretips fra vår samarbeidspartner Tromsø Ski & Sykkel / Swix.
Basert på værmelding har Tromsø Ski & Sykkel AS følgende smøretips:

Det er jo dessverre nå en litt dårlig melding når det gjelder været i helga. Det skal etterhvert regne en god del i dag, litt mindre i morgen, og litt mer nedbør igjen på lørdag. På løpstidspunktet skal det i følge meldinga være +2 grader. Da er det jo i utgangspunktet regn, men blir det bare en grad eller to kaldere, så kan det fort være snakk om sludd eller snø. Det betyr at rubbski(zeroski) eller felleski kan være et godt alternativ. Så vi anbefaler at de av dere som har slike ski, også gjør disse klare til bruk. Når det gjelder tradisjonell smøring, så tror vi at det ligger an til klister. Vi anbefaler at dere legger klistergrunn og et litt mykere mellomklister dagen før. Når det gjelder det siste klisterlaget, så må dere bare vente til lørdagen for å se hvordan været er.
Glid
Enkelt alternativ og steg 1 av konkurranse Varm inn 1 lag CH/LF8 eller lignende. Varm inn det samme laget en gang til. Sikle og børste etter avkjøling. Her er også de flytende variantene et godt alternativ.
Konkurranse: Smelt inn 1 lag Swix DHBW – Marathon Hvit eller Swix HF8. Varm inn det samme laget en gang til. Sikle og børste etter avkjøling. Ønsker man ikke å legge pulver/topping, stopper man her.

Smelt inn Swix FC8X / Rex TK 245 / Vauhti LDR pulver på ca. 170 grader. Pass på så man ikke brenner skiene! La skiene avkjøles, og hvis mulig bruk fleece tilslutt. Fortsett med hestehår/stiv nylon børste og avslutt med poleringsbørste. 
Feste
Tradisjonelt feste: 1. Rubb opp festesonen med sandpapir korningsgrad 100.
2. Legg et tynt lag Swix KX20 klister, alternativt Swix KB20 klisterspray.
3. Legg et tynt lag Swix KX35 eller Rode Violett Spesial. La dette herde. Gjerne over natten.
4. På renndag legges siste klisteret. Blir det ikke «søkkvått» kan Rode KR3 være et bra alternativ. Blir det ordentlig vått, anbefaler vi å legge Swix KX 75. Har man nesten godt nok feste med KR3, men mangler litt, kan man legge litt KX75 som justering. Det laget kan man korte litt inn, slik at det ikke legges i hele festesonen.
Rubbski/zeroski: Rubb hele festesonen med først 40-papir, så 60-papir, og avslutt med 80-papir. Test skiene med det. Hvis skiene sitter for godt, ta ned rubben med 100- eller 120-papir forran og bak i festesonen. Sitter de for dårlig, så rubb litt under midten av festesonen med 60-papir. Rubbing er litt prøving og feiling, så her gjelder det bare å prøve seg fram. 
Struktur
Steinslipte ski: 10/7 Tromsøslip, medium struktur
Manuell rill: 1 mm rett på framski. 2 mm + 1 mm på bakskia.
Lett trykk på framski, hardere bak.
Last ned smøretipset i PDF-format her.